Utolsó kommentek

  • koimbra: A Bounty Killer kellemes meglepetés volt, B filmhez képest bitang jó akciójelenetek voltak, hangul... (2014.03.20. 16:08) Ez volt 2013 I. rész - B oldal
  • KáróBáró: HB Karcsi! (2013.09.03. 10:52) A nap szülötte!
  • Miskóka: Tudtam... (2013.04.27. 15:07) Derrick és a Waffen SS?
  • Miskóka: Gondolkodjunk egy kicsit...ha sikeres lett volna a hadművelet,akkor Magyarországot nem a szovjet c... (2013.04.22. 19:07) Antikvitás
  • Miskóka: Savalas eredetileg Ernest Borgnine szerepét kapta,és forditva.Ám az első olvasópróbán cseréltek...... (2013.04.08. 19:12) Antikvitás
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Eddie Murphy 10 legjobbja

2013.04.04. 18:45 bobbymate

Eddie Murphy humorérzéke megkérdőjelezhetetlen, filmjei minősége viszont már hagy némi kívánnivalót maga után. Ha jól belegondolunk körülbelül 15 éve nem képes egy igazi klasszikust lerakni az asztalra. Voltak ugyan mérsékelten jó próbálkozások, az Életfogytig, a Budapesten forgatott Én a kém vagy a legutóbbi mozija, az Ezer szó, de filmjei legtöbbször csak kínos pillanatok tömkelegeit hozza - azért férfiasan bevalljuk, hogy a Norbitből Rasputia karakterén többször is sírva nevettünk -. Most felsoroljuk tíz olyan filmjét, amik miatt elnézzük neki még a leghitványabb szégyenkedést is!  

Aranygyermektumblr_m0lapmv46Z1qdhje7o1_1280.png

Minden tízezer évben egyszer születik meg az Aranygyermek, egy olyan csodálatos fiú, aki képes magába szívni a gonoszt, és jóságot hozni az emberiségnek. A pokol ura elraboltatja a kölyköt, és megpróbálja megölni. Egy ősi tibeti tekercsen azonban mindez előre meg volt írva és az is, hogy a világ végén, egy angyali városban él az az ember, aki képes kiszabadítani a fiút. Kellemes kis fantasy elemekkel tűzdelt kalandfilm, melyben Murphy beveszi Nepált és lenyomja!

Szerepcseretrading_places_72.jpg

Mi történik akkor, ha két komikus zsenit egymásnak eresztünk? A Szerepcsere két milliomos elvetemült fogadásán alapul, mi szerint bármelyik utca embere képes elvégezni az általuk lenézett, beosztott pozíciót. Ennek áldozata Louis Winthorpe, (Dan Aykroyd) aki egyik pillanatról a másikra az utcán találja magát, munkahelyét és életét pedig Billy Ray Valentine, (Murphy) a csaló hajléktalan veszi át. Ám egy utcalány (Jamie Lee Curtis) segítségével Louis megpróbálja visszaszerezni az életét, méghozzá a simlis Billy közreműködésével. A szereposztás bámulatos (egy cameo erejéig Jim Belushi is beugrik), a humor sziporkázó és kellőképpen pikáns. John Landis egyik örök klasszikusa Golden Globe jelölést hozott Murphynek.  

Fergeteges Forgatásbowfinger.jpg

Bobby Bowfinger (Steve Martin) kiskora óta arról álmodozik, hogy nagy mozifilmet fog rendezni. Amikor a kezébe kerül egy amatőr író scifijének forgatókönyve összerántja szedett vetett stábját és nekilát forgatni az egyik legnagyobb akciósztárral Kit Ramsey-vel. Csak egy a gond, az egyébként is paranoiás sztárnak fogalma sincs, hogy filmezik. Az ufók jönnek, a sztárocska bekattan, ráadásul egy rá megszólalásig hasonlító lúzer videotékás is bekerül a képbe. Steve Martin írói képességeivel tisztában vagyunk (másik nagy művéről itt írtunk), amihez hozzáadódik Murphy egyedi humora. A végeredmény egy igazi hollywoodi görbetükör!    

Raw1388_thumbzoom.jpg

Tulajdonképpen nem a klasszikus értelemben vett mozifilmről beszélünk, hiszen egy stand up előadást láthatunk, viszont abból az egyik legjobbat (najó a Kings of Comedy a verhetetlen alapmű). Murphy igazi erejét csillogtatja meg, amikor kiáll és csak nyomja és nyomja... Ráadásul még szinkronosan is élvezhető! Ez kérem az igazi stan up comedy, nem az amit a magyar futottak még poéngyárosok előadnak!

Amerikába Jöttemcoming_to_america.jpg

Akeem herceg egy kis afrikai ország trónörököse, aki Amerikába utazik azért, hogy olyan párt találjon magának aki nem a pénzéért akar vele lenni. Egyszóval keresi az igaz szerelmet! Egy igazi fergeteges vígjáték, melyből a mai napig száz és száz idézetet jár közszájon. Elég csak a McDowels étteremre gondolni és az ő Big Mic-jükre, vagy a Szexi Csokoládé zenekarra! Hihetetlenül vicces!

Harlemi Éjszakákb9127d907f99efcd5012ce1.jpg

Eddie Murphy legnagyobb példaképe Richard Pryor. Nem is csoda, hogy amikor rendezésre adta a fejét első számú kedvencét kérte fel bűnrészesnek. A Sugar Ray Club gengszterei, nem azok a gengszterek akiket a Keresztapában megismerhettünk. Ők bizony ízig vérig Harlemi arcok, igazi gettószlegben beszélnek és minden piszkos ügyben benne van a kezük. Amikor Bugsy Calhoune, a konkurencia tulajdonosa bele akar köpni a levesükbe, felveszik a kesztyűt és elegáns háborúba kezdenek. Murphy írta és rendezte a filmet, amely a legjobb színesbőrűekről szóló filmmé nőtte ki magát!    

48 óra, Megint 48 óra

48-hours.jpg

48Hours.jpg

Jack Cates (Nick Nolte) megfáradt, iszákos nyomozó két szökött rab útjába ered, ám ehhez segítségre is szüksége van. Régi cinkostársuk, Reggie Hammond (Murphy) ugyan még börtönbüntetését tölti, ám 48 órára kihozza őt és a páratlan páros eszeveszett hajszába kezd. A második részben Reggie már szabad ember, mégis úgy alakul, hogy ismét együtt kell szembenézniük közös ellenségükkel. A Hollywoodban csak buddy cop movie néven emlegetett műfaj alapkövének számít. Jack és Reggie kapcsolata korántsem felhőtlen, sőt nagyon is tudják utálni egymást, ám ugyanakkor a bajtársiasság egy idő után megcsillan. Tulajdonképpen két barát akik nem bírnak ki egymással két percnél többet, mégis a közös cél érdekében erőt vesznek magukon. A magyar ember egyszerűen az "egyik 19, a másik egy híján 20" kifejezéssel szokott élni. Kettejük civódásai és egymás orra alá dörgölt fricskái adják a savát borsát a filmeknek, melyek közt különbséget tenni nem lehet annyira szórakoztató mindkettő. Az akció és krimivígjátékok hőskorának úttörő darabjai.  

Beverly Hills-i Zsaru 1,2

beverly_hills_cop.jpgbeverly_hills_cop_ii.jpg

Csakis azért nem mondhatjuk Reggie Hammond-ot Murphy legjobb filmes karakterének, mert létezik egy bizonyos Axel Foley! Foley a detroit-i rendőr, barátja halála után nyomoz és a szálak Beverly Hills-be vezetnek, ahol aztán az ottani rendőrség két ügyefogyott tagjával, Billy-vel és Taggert-el összeboronálva egy nagyszabású nyomozás kellős közepén találja magát. A poénok úgy repkednek, mint a golyók! A három jómadár ráadásul dupláz, hiszen a második részben is rájuk hárul a feladat, hogy megtaláljanak egy sorozatgyilkos bankrablót! Mivel a második rész megőrzi az első rész minőségét, így akárcsak a 48 óránál, itt sem tudunk különbséget tenni, de az igazat megvallva nem is akarunk! Axel Foley első két kalandja felhőtlen szórakozást nyújt, az egyik legjobb komédiással a főszerepben! 

Szólj hozzá!

Címkék: top 10 eddie murphy

A bejegyzés trackback címe:

https://bmovie.blog.hu/api/trackback/id/tr685190041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása