Utolsó kommentek

  • koimbra: A Bounty Killer kellemes meglepetés volt, B filmhez képest bitang jó akciójelenetek voltak, hangul... (2014.03.20. 16:08) Ez volt 2013 I. rész - B oldal
  • KáróBáró: HB Karcsi! (2013.09.03. 10:52) A nap szülötte!
  • Miskóka: Tudtam... (2013.04.27. 15:07) Derrick és a Waffen SS?
  • Miskóka: Gondolkodjunk egy kicsit...ha sikeres lett volna a hadművelet,akkor Magyarországot nem a szovjet c... (2013.04.22. 19:07) Antikvitás
  • Miskóka: Savalas eredetileg Ernest Borgnine szerepét kapta,és forditva.Ám az első olvasópróbán cseréltek...... (2013.04.08. 19:12) Antikvitás
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Posztumusz - 51 éves korában elhunyt James Gandolfini

2013.06.20. 12:23 Süti_Viktor

gandolfini1.jpg

 51 éves korában elhunyt James Gandolfini amerikai színész. Gandolfini Rómában vakációzott, amikor szívroham érte szerdán -adta hírül a Deadline Hollywood. 1999 és 2007 között Tony Soprano-t játszotta a Maffiózók című HBO-sorozatban, ezért az alakításáért három alkalommal is elnyerte az Emmy-díjat. 26 éves karrierje során több mint negyven filmben szerepelt, köztük a Tiszta románc-ban, a Szóljatok a köpcösnek!-ben, A mexikói-ban, illetve a Zero Dark Thirty-ben.

gandolfini2.jpg

 A New Jersey állambeli Westwoodban született, szülei első generációs olasz bevándorlók voltak. Kommunikáció szakon végzett a Rutgers Egyetemen 1983-ban, az iskola után pár évig éjszakai klubokban dolgozott előbb kidobóként, majd üzletvezetőként. A színészettel először úgy került kapcsolatba, hogy elkísérte a barátját egy színészettechnika órára. Két évig tanulta a szakmát, egy New York-i színházban, a Big El's Best Friend című előadásban debütált, egy Elvis-imitátort alakított. Pusztán a színházi munkákból nem tudta eltartani magát, dolgozott kőművesként, ácsként, és utcai könyvárusként is. Éppen fákat ültetett, amikor Sidney Lumet felhívta, és felajánlott neki egy kis szerepet az Idegen közöttünk című 1992-es filmjében. A Broadway-n is ebben az évben mutatkozott be A vágy villamosa című előadásban Alec Baldwin és Jessica Lange partnereként.

 Filmes karrierjében az áttörést a Tiszta románc hozta meg egy évvel később. A Tarantino forgatókönyve alapján Tony Scott által rendezett filmben egy kíméletlen bérgyilkost játszott, aki miután perceken át agyalja Patricia Arquette-et, előad egy vérfagyasztó monológot a gyilkosság természetéről. Néhány évvel később ezt a jelenetet mutatta meg a casting ügynök David Chase-nek, aki épp a főszereplőt kereste a Maffiózók című sorozatához.

 1999-ben elindult a Maffiózók, ami elképesztő népszerűséget és három Emmy-díjat hozott Gandolfininek. Mivel a sorozat maximalista atyja, David Chase az egyes évadok között gyakran több mint egyéves szüneteket tartott, Gandolfini ebben az időszakban is tudott filmszerepeket vállalni. Ekkor jött A mexikói Julia Roberts és Brad Pitt oldalán, Az utolsó erőd Robert Redforddal, a Túlélni a karácsonyt Ben Affleckkel, valamint a Coen testvérek Az ember, aki ott se volt című fekete-fehér drámája. A Maffiózók vége után évi három-négy filmet vállalt, New York polgármesterét játszotta a Hajsza a föld alatt-ban (megint Tony Scott-al, megint Travoltával), az egyik szőrmók hangját kölcsönözte a Spike Jonze-féle Ahol a vadak várnak-ban, szerepelt a zseniális Egy kis gubanc-ban és az Oscar-jelölt Zero Dark Thirty-ben. 

gandolfini6.jpg

 A tavalyi Ölni kíméletesen-ben mintha azt mutatta volna meg, hova jutott a Tiszta románc-béli bérgyilkos húsz év elteltével: a Gandolfini által itt játszott Mickey a filmtörténet egyik legszánalmasabb figurája. David Chase-zel is dolgozott még egyszer: a Not Fade Away szentimentalizmus és nosztalgiázás nélkül mesélt a hatvanas években rockzenekart alapító fiatalokról, Gandolfini a főhős hirtelen haragú apját játszotta.

 Asszisztense szerint Gandolfini csodás napot töltött együtt a családjával, mielőtt este szívrohamot kapott. „Amikor visszaértek a hotelba, Jim bement a mosdóba, ott lett rosszul. Még élt, amikor a mentő elindult vele a kórházba" - árulta el a sztár egyik közeli barátja.

gandolfini.jpg

 Családja, kollégái és az egész világ gyászolja az elhunyt sztárt. Igazi egyéniség volt, nem csupán megjelenésében, de karizmájában is. Nyugodjon békében!

 

Szólj hozzá!

Címkék: James Gandolfini

A bejegyzés trackback címe:

https://bmovie.blog.hu/api/trackback/id/tr125370419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása