Utolsó kommentek

  • koimbra: A Bounty Killer kellemes meglepetés volt, B filmhez képest bitang jó akciójelenetek voltak, hangul... (2014.03.20. 16:08) Ez volt 2013 I. rész - B oldal
  • KáróBáró: HB Karcsi! (2013.09.03. 10:52) A nap szülötte!
  • Miskóka: Tudtam... (2013.04.27. 15:07) Derrick és a Waffen SS?
  • Miskóka: Gondolkodjunk egy kicsit...ha sikeres lett volna a hadművelet,akkor Magyarországot nem a szovjet c... (2013.04.22. 19:07) Antikvitás
  • Miskóka: Savalas eredetileg Ernest Borgnine szerepét kapta,és forditva.Ám az első olvasópróbán cseréltek...... (2013.04.08. 19:12) Antikvitás
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A nap szülötte!

2013.07.09. 13:20 Süti_Viktor

Tom Hanks ma ünnepli 57. születésnapját!

hanks.jpg

 Kaliforniai Concordban született. Édesapja Amos Mefford Hanks, séf volt, édesanyján keresztül pedig Abraham Lincoln rokona. Édesanyja Janet Marylyn, kórházi dolgozó volt. Szülei 1960-ban elváltak. A pár három idősebb gyermeke, Sandra, (Sandra Hanks Benoiton, író), Rufus (Lawrence M. Hanks, PhD, etimológia professzor az Illinois-i Egyetemen), és Tom az apával maradtak, a legkisebb testvér, Jim (aki szintén a filmes világban dolgozik, mint színész és filmes) édesanyjával maradt a kaliforniai Red Bluffban. Később a szülők újraházasodtak. Első nevelőanyjának már volt 5 saját gyereke, az új házasság csupán két évig tartott. Tom az iskolában saját bevallása szerint szégyenlős volt és ezt azzal próbálta álcázni, hogy bohócot csinált magából. Közben édesapja újból megházasodott, ezúttal egy 3 gyermekes kínai nőt vett feleségül, aki két gyermekével a családhoz költözött. Középiskolás (Skyline High School, Oakland, Kalifornia) évei alatt kóstolt bele a színészetbe, mikor a South Pacificben játszott. Először a Chabot College-ben - két évig - majd később a sacramentói Kaliforniai Állami Egyetemen tanult színjátszást. Ez időtájt találkozott Vincent Dowling főrendezővel, aki meghívta Ohióba, a Nagy Tavak Fesztiválra, ahol először lépett fel igazán nagy közönség előtt. Az egyszeri meghívásból egy hároméves fellépéssorozat lett. Shakespeare Két veronai nemesben alakított Proteus szerepéért elnyerte a Clevelandi Kritikusok Díját (Cleveland Critics Circle Award). A fellépések miatt sokat kimaradt az egyetemről és emiatt kirúgták.

 1980-ban New Yorkba költöztek, s készen állt arra, hogy elkezdje a küzdelmes színészéletet. Számtalan meghallgatáson vett részt, majd rámosolygott a szerencse és kis szerepet kapott a He Knows You're Alone című thrillerben. Hamarosan áttelepült Los Angelesbe, s a következő feladata sokkal ígéretesebbnek tűnt, az SBC tévécsatorna egyik tehetségkutatója ugyanis felfigyelt rá, és beválogatta a Kebelbarátok című sorozatba. A sztori két férfiről szól, akik a Van, aki forrón szereti mintájára kénytelenek nőnek öltözni. A széria két szezonon át tartott, ezután olyan tévésorozatokban vendégszerepelt, mint a Taxi, a The Love Boat, a Family Ties, és a Happy Days. Az utóbbiban látta meg Ron Howard rendező, és mellékszerepet ajánlott neki a Csobbanásban - eredetileg John Candy volt a kiszemelt -, ám végül Tom a férfi főszerepben landolt. Bár a kritikusok többsége nem értékelte Daryl Hannah sellő alakítását a meglepően sikeres romantikus vígjátékban, Hanks komikusi vénája és fiús kedvessége megnyerte az ítészeket, s persze a szakembereket is, így egyre több szerepajánlatra számíthatott. Többek véleménye szerint Tom alakítása mentette meg az unalomtól azokat a kevésbé sikeres mozikat, amikben felbukkant. A Magas, barna férfi felemás cipőben, a Legénybúcsú és a Pénznyelő egyaránt bebizonyították, hogy a tehetség nem olvad el akkor sem, ha a film nem a műfaj csúcsa. A mérsékelt sikerek csak megerősítették  meggyőződését, miszerint egyszer eljön az ő ideje, s ez Penny Marshall rendező jó szemének köszönhetően be is következett: az 1988-as Segítség, felnőttem! című filmben egy felnőtt férfi testébe zárt kisfiút formált meg olyan sikerrel, hogy Oscar-díjra jelölték érte. Még ebben az évben a Punchline-ban is bizonyította tehetségét, a filmben egy önpusztító, vitriolos humorú komikust alakított. Az Egyik kopó, másik eb című mozi felhőtlen szórakozást biztosított nézők és szereplők számára, bár bevallása szerint kutyapartnere, Hooch némelykor hamarabb felfogta a rendezői utasításokat, mint ő.

 A Joe és a vulkán című romantikus komédia tovább növelte a színész népszerűségét, míg a Philadelphia - Az érinthetetlen főszerepe bátorságát bizonyította. Ez volt az első eset, hogy egy vezető hollywoodi színész egy neves stúdió produkciójában készült alkotásban az AIDS egyik meleg áldozatát alakította, egy ügyvédet. Filmbeli barátját Antonio Banderas játszotta, aki akkoriban költözött az Egyesült Államokba. Tom Oscar-díjat kapott, s köszönő beszéde az utóbbi évek díjkiosztásainak legpoétikusabb megnyilvánulása volt, mivel egy meleg tanárának is köszönetet mondott benne. A következő évben megint nagy alakításra nyílt lehetősége: a Forrest Gump-ban egy együgyű alabamai fickót játszott, aki a legszokatlanabb hősök egyikévé válik. Ezért a filmért ismét Oscar-díjban részesült. Még a Philadelphia forgatása alatt Jonathan Demme biztatta, hogy próbálkozzon meg a rendezéssel, ráadásul azt is megígérte, hogy segít, ha eljön az ideje. Előbb azonban valóra vált egy álma, mivel gyermekkorában az űrbe vágyott. Most szkafanderbe bújhatott, mivel az Apolló 13-ban megkapta Jim Lowell parancsnok szerepét. Ezután egyenruhába bújt, Steven Spielberg Ryan közlegény megmentése című filmjében, ami 1998-ban az év sikerfilmje lett, s nevezték a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb főszereplő Oscar-díjára. A dráma után vígjáték következett, Nora Ephron habkönnyű komédiájában, A szerelem hullámhosszán című filmben Meg Ryan volt a partnere. A Halálsoron című film a gazdasági válság idején játszódott, Hanks börtönőrt alakított, akinek egy fekete elítéltet kell megvédenie, akit két fehér kislány meggyilkolásával vádolnak.

 A Robert Zemeckis rendezte Számkivetett című filmben, egy lakatlan szigeten küzd a túlélésért, miután az általa alakított menedzser az egyetlen túlélője egy viharba került repülőgép balesetének. Ezért a szerepért begyűjtötte immáron ötödik Oscar-jelölését. 2001-ben Spielberg-el közösen készítették el az HBO új minisorozatát, az Elit Alakulatot, ami a 101. légideszant-hadosztály E századának útját mutatja be a georgia-i kiképzőtábortól a D-napon át egészen berchtesgaden-i Sasfészekig. 2003-ban Sam Mendes gengszteralkotásában, A kárhozat útja című filmben egy Michael Sullivan nevű bérgyilkost játszott, Paul Newman, Daniel Craig és Jude Law oldalán.

 A színész következő filmje, a Steven Spielberg által rendezett Kapj el, ha tudsz! egy sikeres ifjú szélhámosról szól - őt Leonardo DiCaprio alakítja - aki megszemélyesített pilótát és orvost, ügyvédbojtárt és történelemprofesszort, és közben 2,5 millió dollárnyi összeget csalt ki áldozataitól. A Frank Abagnale jr. igaz történetén alapuló moziban persze egy FBI-ügynök, Carl Hanratty ered a szélhámos nyomába, akit maga Hanks alakít.

Tom a moziban gyakran átlép a másik oldalra, például Alexander Meckendrick 1955-ös nagy sikerű Betörő az albérlőm című produkciójának a Coen-testvérek által rendezett remake-jében. Goldthwait Higginson Dorrt, a szélhámos professzort alakítja, aki bandájával az évszázad rablását tervezi. Alighogy befejezte a forgatást, már várta Steven Spielberg (immáron harmadjára) ajánlata, hogy vállalja el a Terminál című mozi főszerepét. A történet a Kelet-Európából New Yorkba látogató Viktor Navorskiról szól, akinek hazájában véres puccs tör ki, megbuktatják a kormányt, és amikor a Kennedy repülőtérre érkezik, útlevele már érvénytelen, hiszen egy nem létező ország állította ki, s így nem léphet az Egyesült Államok területére. Hanks következő munkája egy kicsit nyugalmasabb volt, ugyanis Robert Zemeckis Polar Express című rajzfilmjében, amely a Télapó létezését firtatja, ő kölcsönözte a hangját a mozdonyvezetőnek, aki elviszi a gyerekeket az Északi-sarkra, hogy alaposabban megvizsgálják a kérdést.

 Ron Howard rendező és Brian Grazer producer Dan Brown bestsellerét, A Da Vinci-kód megfilmesítését tervezte, és Tomnak kínálták fel a főszerepet, amelyet ő el is vállalt; partnerei - többek között Audrey Tautou, Jean Reno és Paul Bettany - mindent megtettek a siker érdekében, de 2006 májusában a cannes-i filmfesztivál nyitófilmjeként levetített alkotás nem nyerte el mindenki tetszését. 2007-ben Mike Nichols leforgatta a Charlie Wilson háborúja című filmjét arról a szenátorról, aki támogatta a CIA-t az oroszok ellen lázadó afgán ellenállók titkos felfegyverzésében. 2009-ben ismét Robert Langdon szerepébe bújt az Angyalok és démonok című kalandfilmben. Legutóbbi szerepe a tavaly bemutatott Felhő Atlasz című film volt, amelyben 5 karakter is alakított.  

Szólj hozzá!

Címkék: Tom Hanks

A bejegyzés trackback címe:

https://bmovie.blog.hu/api/trackback/id/tr335397112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása