Utolsó kommentek

  • koimbra: A Bounty Killer kellemes meglepetés volt, B filmhez képest bitang jó akciójelenetek voltak, hangul... (2014.03.20. 16:08) Ez volt 2013 I. rész - B oldal
  • KáróBáró: HB Karcsi! (2013.09.03. 10:52) A nap szülötte!
  • Miskóka: Tudtam... (2013.04.27. 15:07) Derrick és a Waffen SS?
  • Miskóka: Gondolkodjunk egy kicsit...ha sikeres lett volna a hadművelet,akkor Magyarországot nem a szovjet c... (2013.04.22. 19:07) Antikvitás
  • Miskóka: Savalas eredetileg Ernest Borgnine szerepét kapta,és forditva.Ám az első olvasópróbán cseréltek...... (2013.04.08. 19:12) Antikvitás
  • Utolsó 20

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

A nap szülötte!

2013.06.05. 10:10 Süti_Viktor

Mark Wahlberg ma ünnepli 42. születésnapját!

mark-wahlberg.jpg

 Wahlberg Boston Dorchester városrészében született. Anyja, Alma Eaine (született Donnelly) banktisztviselő és nővérsegéd volt, apja, Donald Edward Wahlberg pedig a Teamster munkásszövetség tagjaként kézbesítőként dolgozott. A házaspárnak összesen kilenc gyermeke született, Markon kívül Arthur, Jim, Paul, Robert, Tracey, Michelle, Debbie és Donnie, mielőtt 1982-ben elváltak. Wahlbergben svéd, ír és francia kandai vér is csörgedezik. Katolikus nevelésben részesült, s a Copley Square High Schoolba járt Bostonban, azonban diplomát nem szerzett. 

 Wahlberg először bátyja, Donnie Wahlberg öccseként tett szert ismertségre, aki a nagy sikerű New Kids on the Block nevű popcsapat tagja volt. Mark eredeti tagként került a bandába, ám kilépett, még mielőtt a New Kids on the Block befutott.

 Wahlberg a Marky Mark & the Funky Bunch néven rögzítette Music for the People albumát, melyen a Good Vibrations című sláger is szerepelt. A lemez producere Donnie volt, s később a Billboard 100-as listájára is felkerült. A második Marky Mark LP, a You Gotta Believe relatíve kudarcnak bizonyult. Hamar szóbeszéd középpontjában találta magát, mikor vendégként feltűnt a brit The Word című talkshowban, ahol rapperkollégájával, Shabba Ranksszal vállalt közösséget annak homofób megnyilvánulásait illetően azzal, hogy hallgatásba burkolódzott Ranks szavait követően. Később nyilvánosan elhatárolódott Ranks kommentárjától, ám mindezt jókora médiafelhajtás előzte meg.

Az 1990-es évek elején Wahlberg ismertté vált meglehetősen jó kondíciójáról is. Elsőként a Good Vibrations videoklipjében, ám javarészt Herb Ritts Calvin Klein alsóneműreklámjaiban tett erről bizonyságot. Készített egy testépítőfilmet is The Marky Mark Workout: Fitness, Form, Focus címmel.

 Wahlberg első szerepe A félelmek iskolája című 1993-as tévéfilmben volt, mozis debütjére pedig Danny DeVito oldalán került sor a Reneszánsz emberben. Az évtized második felében, majd a 2000-es években olyan sikeres produkcióban kapott szerepet, mint az Egy kosaras naplójaBoogie Nights, a Sivatagi cápák, a Viharzóna, A majmok bolygójaAz olasz meló vagy a Négy tesó. Ő játszotta volna eredetileg Linus Caldwellt az Ocean's Eleven - Tripla vagy semmiben, ám a szerep végül Matt Damon kapta meg.

 2006-ban a Legyőzhetetlen című futball-drámában tűnt fel, ami Vince Papale igaz történetére épül. Még ugyanebben az évben látható volt Martin Scorsese bűnügyi thrillerében, A téglában egy bostoni állami rendőrnyomozó szerepében. Alakításáért Oscar- és Golden Globe-díjra jelölték. Utóbbi munkái közé tartozik az Orvlövész és Az éjszaka urai(2007), amiben Joaquin Phoenix fivérét játssza, s aminek producere a két főszereplő. 2008 nyarán M. Night Shyamalan új rendezésében, Az eseményben játszotta a főszerepet, ősszel pedig a népszerű videojáték-hős, Max Payne bőrébe bújt.

Executive producere az HBO Törtetők című sorozatának, mely némileg saját hollywoodi tapasztalatait veszi alapul.

Tavaly főszerepet kapott a Ted című mozifilmben, ami CGI technológiával készült. A film írója, producere és rendezője Seth MacFarlane volt.

Szólj hozzá!

Címkék: Mark Wahlberg

A bejegyzés trackback címe:

https://bmovie.blog.hu/api/trackback/id/tr255344228

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása